hold Væske og kaffe utenom!

Vann, juice, melk, te, kaffe eller alkohol er væske som gir hygge, smak, gir næring eller styrker næringsopptak og er velgjørende for mage-tarmfunksjon. Du gjør trolig som mange andre, og inntar væske sammen med mat? Vanen er ofte slik, og vi har lært at melkeglasset hører med til brødskiva, ikke sant? Alt for mange har dårlig tid rundt sine måltider og matinntak, som gjør at en skyller ned matbitene glupsk med væske. Praktiserer du dine måltid slik?


Vann og væske er frakt for maten også senere i fordøyingen, og ikke primært for maten du har i munnhulen din. Inntatt væske utenom dine måltider vil også være væske som støtter vannløselige vitaminer i opptak, og som hindrer fargerike kostfibrer å stoppe opp i mage-tarm. Kroppen din har behov for jevnt påfyll av vann gjennom en dag, men “alt i ett” er ikke det smarteste for næringsopptak og velvære mage-tarm.


Om du vil innta et glass vann eller en kaffekopp i forbindelse med din måltid, så innta og nyt dette optimalt før eller etter du er ferdig med maten din. Dette er en sterk oppmodning til deg med bakgrunn i:

  • Spyttutskillelse

  • Enzymfunksjon

  • Mekanisk nedbrytning av maten

  • Smaksopplevelse

  • Tilstedeværelse i måltidet

  • Kjemisk behandling av vellingen og næringsopptak


Visste du at kaffe sammen med brød og kornmat kan redusere mineralopptaket? Spesielt jern? Det er garvesyren i kaffe og te som kan redusere opptaket av jern fra vegetabilske matvarer. Vegetabilske matvarer er enkelt sagt matvarekilder som ikke kommer fra dyr. Viss du nå er en av mange som har lave jernlagre, er trøtt og sliten, så kan dette være et tips til deg å prøve ut en periode; Bruk mer tid på å tygge og nyte maten. Kaffe eller te kan du nyte litt etterpå. Å drikke melk sammen med måltidet kan også gjøre samme u-nytten; at ditt jernopptak blir redusert. Jern er viktig for blodets oksygen-transport, så å plassere væske utenom måltid kan være nyttig for mange. Dersom du opplever ubehag i magen, som å være oppblåst, forstoppet, oppleve gurping eller raping, så kan det være nyttig for deg å endre litt dine vaner her.


Spyttet ditt har blant annet som oppgave å gjøre maten din bløtere, og etter tygging vil vellingen enklere bli ført videre med peristaltikken (rytmiske muskelsammentrekninger aktivert av svelg) ned spiserøret og til magesekken. I spyttet ditt er det blant annet vann, slim, elektrolytter og enzymer. Enzymer er en klasse av proteiner som har en viktig oppgave å øke farten av kjemiske reaksjoner. Her aner du den viktige betydningen som måltidsro og tygging har for videre behandling av maten og næringsstoffene. Enzymene kan tape sin opprinnelige struktur ved kulde og varme. Store svinginger i pH; som er mål på surhetsgrad i en væske, påvirker også enzymene i sin opprinnelige form. Jo lavere surhetsgrad, jo mer ugunstig er det dessverre for næringsopptaket sin helhet. Noen eksempler på surhetsgrader/ pH i drikker;

  • Vann (7,0)

  • Kaffe (4,8)

  • Coca Cola (2,50)

  • Pepsi Max (2,40)

  • Batteri (2,60)

  • Red Bull (3,33)

  • Appelsinjuice (3,80)

  • Solrik Appelsin (2,90)

  • Husholdningssaft (3,10)

  • Farris Blå (5,20)

  • Sitronsaft (2,3)


Når du ordner til hyggelige rammer omkring måltidet og setter av nok tid, så vil du også sørge for langt større måltidsglede, sterkere smaksopplevelser og rausere næringsopptak. Når du ser maten din, du tar deg tid til å lukte den, smake den, oppleve ulike konsistenser- ja, dette er jo stressreduserende i seg selv. Og du skal se at du tenker ikke på å måtte skylle ned maten fordi du er stresset.

Husker du sist du tok deg tid til å tygge maten og innta væske og kaffe utenom?


Kilder:

https://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/stemmer_det_at_melk_hindrer_kroppens_jernopptak

https://nhi.no/kosthold/ernaring/jern-og-kalsium/

https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/e/enzym.html

https://nhi.no/kroppen-var/organer/enzym-hva-er-det/

https://solidox.no/slik-unnar-du-syreskader-pa-tennene/

Neste
Neste

sjokoladerush