sjokoladerush
Hvorfor koser du deg? Hvor kjenner du at “kosen” setter seg? Og ikke minst, hva koser du deg med, og hvordan har du det etter på?
Trenger du å kose deg når du er stresset? Nedstemt? Trøtt eller sliten? Er det noe på jobb eller i studiene som du ikke mestrer? Koser du deg når du er sulten? Inntar du noe for å belønne deg selv eller andre? Spiser du noe ekstra når du er glad? Koser du deg og spiser eller drikker, fordi det blir forventet der du er?
Du er ikke alene om å søke til sjokolade når tankekjøret baller på seg. Tankekjør, forvirring og stress er ubehagelig å oppleve og være i. I sånne stunder kommer det gjerne forslag fra eget hode om å rømme unna en liten stund. Og sjokolade er ofte langt fremme av forslagene. Men, du står jo fint plassert i dette også når du er blant folk, på kafè eller det er noe hyggelig som skal feires. For, det er jo sukker og sjokolade det gjerne bugner av.
Når du koser deg, hvor i kroppen setter disse følelsene seg? Hvor i kroppen merker du at du koser deg? Blir du kanskje roligere i hodet? Føler du at det blir mindre av de trøblete tankene? Kjenner du deg lettere for å puste? Opplever du at skuldrene senker seg litt, og at magen mjukner til litt? Hele kroppen som en helhet blir mer avslappet?
Når du skal ned i vekt fra overvekt eller fedme, så vil et innhugg i sjokoladeposen eller sjokoladeplaten bremse din vektnedgang. Jeg sier ikke at det er forbudt å smake på sjokolade. For å støtte din vektnedgang og holde deg der, så er det vesentlig å være bevisst på denne kosen, hva som ligger til grunn og selvfølgelig hva du velger og mengder. Det er ingen i verden som har rett til å mene at du er utenomjordisk fordi du velger å si “Nei takk, men hyggelig at du spør!” Om du velger å spise noen biter sjokolade, så oppmuntrer jeg deg til å innta disse når det er din kveld i uken. Når du øver deg på å være bevisst på ditt hvorfor, hyppigheten, smaksopplevelse og mengden, så kan du faktisk mestre å spise sjokolade. Om ikke det kan være fort gjort å innta en mengde som raskt vil tilsvare en porsjon middag eller mer. Mengde sukker og karbohydrater vedlikeholder gjerne sukkertrollet i oss, og vi vet at insulin (hormonet skal senke sukker-konsentrasjonen i blodet og føre sukker/ glukosen inn i cellene) får en stor arbeidspåkjenning.
100 gram melkesjokolade:
575 kcal: 51 gram karbohydrat/ 8 gram protein/ 38 gram fett
100 gram 70% kakaoinnhold sjokolade:
584 kcal: 33 gram karbohydrat/ 7 g protein/ 47 g fett
100 gram 86% kakaoinnhold sjokolade:
605 kcal: 19 gram karbohydrat/ 9 g protein/ 55 gram fett
Her er det ikke de store forskjellene som skulle tilsi at du kan spise mye mer av den ene eller andre typen. Om du nå planlegger å spise noen ruter sjokolade til en kveld i helgen, så anbefaler jeg varianten med mest mulig kakaoinnhold. Her er det en fordeling av makronæringsstoffer som vil trigge minst til blodsukker-karusell og sukkertroll.
Kilder:
https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/diabetes-type-1/insulinbehandling-type-1/
https://snl.no/sjokolade
https://snl.no/kakao